3. Brændevinsbrænder eller kunstner? (Vesterå)
En kunstner der laver snaps. En snapsefabrikant der i sin fritid virker som healer. Mød Harald Jensen der på alle måder var en farverig person.
Harald Jensen kom til Aalborg i 1862. Det var ikke med hans gode vilje, men fordi hans far forlangte det. Han havde studeret nogle år på Kunstakademiet i København, men havde ikke opnået en guldmedalje, som var den måde man fik førstekarakter på akademiet. Derfor forlangte hans far, at han skulle overtage driften af det brændevinsbrænderi, som han havde købt i 1857.
Faren var selv brændevinsbrænder i København og havde egentlig købt brænderiet i Aalborg til Haralds storebror, som dog helst ikke ville væk fra København. Harald Jensens far syntes, at Haralds kunstneriske ambitioner var noget pjat. Ikke noget man kunne leve af, derfor passede det ham nok meget godt at kunne sende sin søn så langt væk fra kunstnerlivet i København som overhovedet muligt.
På trods af at Harald Jensen slet ikke ville være brændevinsbrænder, var han faktisk god til det. Han lavede især to produkter som blev meget populære: Taffel Akvavit og Kommen Akvavit, som blev en salgssucces i hele landet.
Harald Jensen glemte aldrig sin interesse for kunst og kultur og blev med tiden en stor mæcen som gjorde meget for kulturen i Aalborg. Han var f.eks. med til at stifte Aalborg Museum.
Han var også kendt som en ”klog mand” der helbredte folk med naturmedicin. I dag ville vi kalde det en healer.
Hent mere information her (PDF-fil)