Undervisning/Quiz Om Historiske Hotspots Oversigtskort
 
 

Jørgen Olufsens gård

Effektiv imprægnering med bivoks, højkonjunktur i Aalborg og en yderst vigtig å. Velkommen til Jørgen Olufsens gård.

Borgmester og succesfuld og rig købmand. Det er vist fair at sige, at Jørgen Olufsen havde sit på det tørre. Den smukke købmandsgård, som er opført i renæssancestil ud til Østerå, lod han opføre i 1616. Købmandsgården består af krogede pakhuse i tre stokværk med hejsebomme og lange rækker af luger til kornmagasinerne. I gården inden for porten til Østerågade ses en jernstang med en kraftig krog. Denne fungerede som vægt. Her foregik al ind- og udvejning, så kunderne kunne kontrollere, at alt gik ærligt til.

Bygningen består dels af et stenhus med gavlen til gaden og en bindingsværksfløj, der ofte kaldes Hamborggården. Gavlhusets store kælderporte vidner om, at her engang var både å og havn. Stenhuset med den høje trappe er rigt udsmykket. Sandstensportalen med mands- og kvindehermer bærer bygherren borgmester Jørgen Olufsens initialer og årstallet 1616. I en niche højere ses en dame. Til trods for sin høje alder, over 360 år, har hun holdt sig glimrende, og det er der angiveligt en årsag til. Man mener således, at bier gennem tiden har brugt figuren som bistade, hvorved træværket er blevet imprægneret med bivoks, som har beskyttet figuren.

Som du kan se, er der ikke længere købmandsgård i den prægtige bygning.  Der er i dag ikke meget vand tilbage i Østerå, og det der er, er gemt godt ned under asfalten. Man kan dog stadig forestille sig, hvordan skibene kom sejlende op ad åen med varer til købmandsgårdene, som lå placeret langs åen.

Det er desuden muligt at høre mere om Jørgen Olufsens gård på de byvandringer, som Nordjyllands Historiske Museum står for. Læs mere på hjemmesiden https://nordmus.dk  

Hent PDF

Hent mere information her (PDF-fil)