Undervisning/Quiz Om Historiske Hotspots Oversigtskort
 
 

Jens Bangs Stenhus

Privat bibliotek, syv dyner i himmelsengen og en tjenestepige, der anklagede Jens Bang for at være faderen til hendes barn. Velkommen til Jens Bangs Stenhus.

”Kalder du det for et hus?”. Sådan skulle Jens Bang angiveligt have sagt, da han så den købmandsgård, som hans halvbror – og daværende borgmester i Aalborg – Jørgen Olufsen havde opført ud til Østerå. I 1624 lod Jens Bang så opføre sin egen renæssancebygning i hele fem etager, så det var det første syn, der mødte de tilrejsende, når de kom til byen.

Jens Bang var en typisk renæssanceskikkelse – storkøbmand, pragtlysten og evnerig – men også stridbar og rethaverisk. Jens Bang var så magtfuld en skikkelse i sin tid, at man ikke talte dårligt om ham. Da han døde, begyndte der at florere historier om ham i byen. For eksempel mente flere i eftertiden, at figurerne på bygningen var karikaturer af Jens Bangs fjender. En af maskerne skulle desuden forestille Jens Bang selv, der sidder og rækker tunge mod rådhuset, fordi han aldrig blev medlem af byen styre. Man har dog efterfølgende fundet ud af, at maskerne først blev flyttet om på gavlen i 1700-tallet, hvorfor Jens Bang ikke selv havde noget med maskernes nuværende placering at gøre.

Efter Jens Bangs død i 1644 blev huset overtaget af hans kreditorer, og i 1665 indrettede apoteker Johannes Frederik Friedenreich byens Svaneapotek i stueetagen. Der var Svaneapotek i Jens Bangs Stenhus helt frem til 2013, og gennem de mange år som apotek stillede de forskellige apotekere remedier, medicin, møbler og apparater op på loftet. I dag er der museum, og du kan komme op at se Apotekersamlingen i forbindelse med rundvisninger. Læs mere her https://nordmus.dk/u/apotersamlingen/

Hent PDF

Hent mere information her (PDF-fil)